Home » Lifestyle » Satokausi®-kartta
Satokausi®-kartta Apk

Satokausi®-kartta 1.0.5 APKs

  • Version: 1.0.5
  • File size: 15.59MB
  • Requires: Android 4.0+
  • Package Name: com.satokausimedia.satokausikartta
  • Developer: Satokausi Media Oy
  • Updated Jul 04, 2024
  • Price: Free
  • Rate 4.50 stars – based on 10 reviews
What's New?

Parannuksia ulkoasuun ja käyttökokemukseen.

Satokausi®-kartta App

Satokausi®-kartta auttaa sinua löytämään mustikan kasvupaikat Suomen metsistä. (2024, tulossa myöhemmin myös muut marjat ja sienet)

Satokausi®-kartta perustuu avointen paikkatietoaineistojen dataan sekä tieteelliseen tutkimustietoon eri lajien kasvupaikoista. Sovelluksessa hyödynnetään ainutlaatuisia kasvupaikkavaatimustutkimuksia, biologista tietoa ja metsävaratietoja mm. puustosta, metsätyypeistä, varjoisuudesta ja maaperästä. Näiden tietojen avulla ennustetaan ja lasketaan esiintymispotentiaalia eri marjoille ja sienille. Sovelluksen on kehittänyt suomalainen Satokausikalenteri®:sta tunnettu Satokausi Media Oy yhteistyössä biologi Jaakko Junikan kanssa.

Saadaksesi sovelluksesta suurimman hyödyn irti sallithan sovelluksen hyödyntää sijaintiasi. Sijaintitietoasi ei tallenneta eikä sitä luovuteta kolmansille osapuolille.

Sovelluksen ominaisuuksiltaan rajoitettua ilmaisversiota pääset käyttämään tilaamalla Satokausi®-uutiskirjeen, antamalla sähköpostiosoitteesi sovelluksen alkunäkymässä. Sovelluksen maksullinen versio on ostettavissa sovelluksen sisäisesti (9,90€/vuosi) eikä se edellytä uutiskirjetilausta ja se sisältää kaikki rajoittamattomat ominaisuudet.

Sovelluksen ansiosta jokainen voi olla supermarjastaja. Sovelluksen ydin on karttanäkymä, joka näyttää erilaisten poimittavien raaka-aineiden, kuten marjojen ja sienien (vuonna 2024 vain mustikka), parhaat ja todennäköisimmät kasvupaikat. Kasvupaikkatieto hyödyntää tuoreinta tutkimustietoa sekä käytännön havaintoja. Tämä tarkoittaa, että saat ajantasaisimman ja tarkimman tiedon siitä, missä luonnon antimia voi löytää. Karttapohjana sovelluksessa käytetään metsässä liikkumista helpottavaa Maanmittauslaitoksen ylläpitämää maastokarttaa.

Sovelluksessa aktiivisena olevan raaka-aineen todennäköiset kasvupaikat näkyvät kartalla erivärisinä neliöinä. Yhden neliön koko luonnossa on noin 10 x 10 m. Mitä tummempi neliö on, niin sitä todennäköisempi alue on valitun raaka-aineen esiintymiselle.

Huomaathan, että todennäköinen kasvupaikka ei aina takaa runsasta satoa. Raaka-aineiden todelliseen menestymiseen alueella kyseisenä satokautena vaikuttavat tietysti satokauden ajankohta, mutta myös alueen vuotuiset tekijät, kuten:

Kosteus: Sateinen kausi voi edistää satoa, kun taas kuivuus voi heikentää sitä.
Lämpötila ja auringonvalo: Sopivat lämpötilat edistävät kasvua, kun taas äärilämpötilat voivat haitata sitä.
Pölyttäjien määrä: Hyvä pölyttäjäkanta, kuten kimalaiset ja kärpäset, voi parantaa satoa.
Sairaudet ja tuholaiset: Kasvitaudit ja tuholaiset voivat vähentää satoa merkittävästi.

Sovelluksessa käytetään ajankohtaisinta biologista tietoa ja julkisia aineistoja. Kuitenkin esimerkiksi metsähakkuiden osalta julkisissa tiedoissa voi olla viiveitä verrattuna todellisuuteen, minkä vuoksi kartalla näytettävät raaka-aineiden potentiaaliset kasvupaikat voivat näkyä kartalla hakkuualueilla parempina, kuin ne oikeasti ovat. Metsän nykyiset olot voivat olla raaka-aineen kasvulle suotuisat tuoreiden harvennushakkuiden myötä, mutta metsän aikaisemmat vaiheet ovat voineet olla liian varjostavia raaka-aineen kasvulle. Uudet olosuhteet kuitenkin mahdollistavat raaka-aineen runsastumisen tulevina vuosina.

Satelliittikuvien paikkatietoaineistoissa esiintyy harvinaisia paikallisia epätarkkuuksia esim. puulajisuhteissa. Suopohjaisilla turvekankailla ennusteet ovat vielä osin epätarkkoja, mutta ne parantuvat sovelluksen päivitysten myötä. Lisäksi paikkatiedon metsätyyppiaineiston tarkkuudessa on osittaista epätarkkuutta, jolla voi olla vaikutusta ennusteen tarkkuuteen tietyillä alueilla.

Sovelluksen ennustekykyä kehitetään jatkuvasti kerätyn palautteen, käytännön kokemusten kautta ja uusien tietolähteiden kautta.

Show More